Иван Хаджихристов

Кратка информация
Име Иван Мирчев Хаджихристов
Роден
гр. Стара Загора
Починал
гр. София
Жанровепоеми, пътеписи, стихотворения
ИзданияВезни, Златорог, Хиперион, Хризантеми, Литературен глас, Съвременник

Хаджихристов, Иван Мирчев (Ст. Загора, 1.04.1892 – Ст. Загора, 23.12.1970). Завършва гимназия и цял живот остава да работи в родния си град – като подсекретар на Окръжния съд, завеждащ Градската библиотека, уредник на Радио Стара Загора, началник отдел „Наука и изкуство“ в Общинския народен съвет. Печата стихове във „Везни“, „Хиперион“, „Златорог“, „Литературен глас“, „Хризантеми“, „Съвременник“ и др., а след 1944 сътрудничи на централните литературни издания.

Представител е на късния символизъм в българската лирика след Първата световна война, силно повлиян от Николай Лилиев. Неговата поема „Гибел“ и стихотворението „Анна“ са сред емблематичните творби на това течение. Мотивът за обречеността на човешките усилия, преплетен с усещането за неопределима, изначална вина, е основният емоционален заряд в „Гибел“. „Анна“ впечатлява с богатата си метафорична образност, съвършената мелодика на стиха и дълбоката болка от смъртта на любимата, изпъкваща още по-силно на фона на буйния карнавал на живота и любовта.

Въпреки че в късните си стихове Хаджихристов плаща данък на неизбежните социално-политически конвенции на епохата, доста негови стихотворения запазват специфичния му стил, като същевременно превъзмогват клишетата на ранната му поезия. В тях поетът се оттегля в детството, в спомените, в легендарното или екзотичното, за да намери нови поетични територии, неподвластни на конвенциите на епохата. Особено място в творчеството му заемат впечатленията му от САЩ в книгата „Писма от далеч“ – практически единственият му опит в проза. В тях Хаджихристов следва критичните традиции на Алеко Константинов по отношение на американската цивилизация, като умело вплита в своите епистоларни пътеписи живи спомени от миналото и размисли върху българското и чуждо изкуство. Превел е от руски „Червен смях“ на Леонид Андреев, отделни стихотворения на Пушкин и Балмонт.

Псевд.: И. Жарин, Mefisto, Mefisto-Жарин, Pontifex Maximus

 

Едвин Сугарев (текст и библиография)

Книги от Иван Хаджихристов

ЗаглавиеЖанровеГодина
Тринадесет мистерии / Иван Мирчев1921
Гибел : Лир. поемипоеми1923
Гибел ; Вечерни песни ; Над живота ярък, многоцветен ; Ана1924
Елен и гора стихотворения1938
Денятстихотворения1961
Страстна седмица : [Хуморист. разкази]разкази1962
Избрани стихотворениястихотворения1963
Месецът слиза зад менстихотворения1968
Марсианско вино : Избрани стихотворения / Подб. и ред. Иван Давидковстихотворения1982
Писма от далече1982
Животът, който ми хрумна: почти събрано / подб. Светлозар Игов2013