Рада Москова

Рада Москова; Държател: Рада Москова, Личен архив
Кратка информация
Име Рада Стефанова Москова
Родена
гр. Габрово
Жанровепиеси, поеми, приказки, стихотворения, стихове, сценарии, проза за деца

Москова, Рада Стефанова (Габрово, 3.05.1933). Завършва Висшия медицински институт в София и кратко време работи като лекар в родния си град. Москова става драматург в Централния куклен театър, а после и в Народния театър за младежта (1962–1980). Първата ѝ книга е стихосбирката за деца „Пеперудка“ (1967), последвана от „Между минутите“ (1969). Високата оценка на Петър Увалиев, емигрант и журналист в БиБиСи, не е положителна препоръка в идеологическия и естетическия контекст на времето на социализма и е една от причините следващата поетическа книга на авторката да бъде издадена едва двадесет и шест години по-късно. Междувременно Москова се насочва към литературата за деца и се налага като едно от нейните емблематични имена. Пише стихове („Парчета от време“), приказки, множество куклени пиеси, сред които „Разходка с хвърчило“, „Бръмчилото“ и др. Пиесата ѝ „Къде отиваш, конче?“ е една от най-поставяните български пиеси за деца по света, преведена е на повече от десет езика. Москова е автор на филмовите сценарии: „Куче в чекмедже“ (1982), „Горе на черешата“ (1984), „Тони“ (1991), „Здравей, бабо!“ (1992), „Разговор с птици“ (1997), „Госпожа Динозавър“ (2002). Тя определя детството с двустишието: „Градините на Рая, откъдето / познанието ни изгонва“. Стиховете и прозата ѝ за деца не съдържат натрапчива дидактика. Тя вижда световете на възрастния и детето като огледални, проследява (особено в киносценариите) нелекия, а и самотен детски път в процеса на социализацията, в усилията да се съвместят магията и реалността.

През 2012 е публикувана прозаическата ѝ книгата „Ние – негероите“, а три години по-късно – „Почти живот“, своеобразно нейно продължение. И в двете произведения се съдържат автобиографични елементи, но писателката споделя: „Гледам на нея като на биография на поколението, към което принадлежа. Биографичните моменти, доколкото ги има, не засягат само мене“. Москова се връща назад, в проблематичните години на ранния социализъм в опита си да разбере индивидуалните човешки избори и на своите, и на несвоите.

Рада Москова е носител на Национална литературна награда Дора Габе (2013), на наградата Златно перо (2018) и на Специалната награда за цялостен принос в развитието на българската драматургия за куклен театър на Асоциацията на куклените театри в България АКТ–УНИМА (2019).

Филмът „Куче в чекмедже“ получава Награда на СБФД (1982) и Първа награда на фестивала във Варна (1983), а „Разговор с птици“ – наградата Лив Улман (Чикаго, САЩ, 1998).

Нейни творби са превеждани на англ., нем., рус., фр., пол. ез.

Маринели Димитрова

 

Библиографията е изготвена от Нина Зафирова

Книги от Рада Москова

ЗаглавиеЖанровеГодина
Пеперудка : [Стихове за деца]стихове1967
Между минутите : Стиховестихове1969
Улички бъбривки : [Стихотворения за деца]стихотворения1971
Тигърчето Спас : Поеми за най-малкитепоеми1980 (2016)
Хей конче : Приказкиприказки1982
Парчета от време : [Стихотворения]стихотворения1995
Фигури от думи : [Поезия и проза]2000
Люляци и палачинки : 5 пиеси и 5 интермедиипиеси2004
Ние – негероите2012
Почти живот2015