Юлия Спиридонова (Юлка)

Кратка информация
Име Юлия Симеонова Спиридонова
ПсевдонимЮлка
Позната катоЮлия Спиридонова (Юлка)
Родена
гр. София
Жанровеприказки, разкази, романи, сценарии
ИзданияПламък, Диалог

Спиридонова, Юлия Симеонова (София, 30.10.1972). Родена е в семейството на художниците Симеон Спиридонов и Лилия Петрова. Освен като живописец и график Симеон Спиридонов е известен и с илюстрациите си на над 200 детски книги у нас и в чужбина. Завършила е езиковата гимназия в Правец, дефектология в Софийския университет и „Продуцентство в масовите комуникации“ в Нов български университет (1999). Работи като сценарист, редактор, преводач на детски книги от английски език, съавтор е на две читанки. Автор е на няколко куклени поредици за „Лека нощ, деца“ и на над 400 заснети сценария, излъчени по Българската национална телевизия. Инициатор и организатор е на доброволческите инициативи „Кой обича приказки“, „Летящо прасе“ (за четящи тийнейджъри) и на кампанията „Там, където има деца, трябва да има детски книги“. Публикува в сп. „Пламък“ и „Диалог“. Отговорен редактор на поредицата преводни романи „Мега исТИЙНско“ на издателство „Пан“ (2015–2016). Преводач на над десет детски книги, между които „Как да пишем страхотни истории“ и „Как да станеш страхотен автор“ от Кристофър Едж, на книги от поредиците „Островът на приключенията“ от Хелън Мос и „Момчето нинджа“ на Ан Доу.

Юлия Спиридонова е автор на книги за деца и тийнейджъри, на приключенски и детективски романи и приказки. Литературният ѝ дебют в сп. „Пламък“ (1997) – разказът „Утешителят“, печели второ място на конкурс за млади разказвачи, организиран от ЮНЕСКО. Публикуван е във френски и английски антологии. Нейни представителни творби са „Кронос: тоя нещастник“, „Бъди ми приятел“, „Каква магия крие се в снега“. „Приключения с Джиго“ е една от емблематичните ѝ книги. Историите на малкия пътешественик Джиго, който заминава за пустинята, спасява океана, отива на Марс и съвсем за кратко на училище, са израз на свободата в детството, увлекателен разказ за неговите безгрижните дни, когато с въображението си детето може да осъществи всички мечти. „Приказки за гугулета“ по иносказателен начин въвежда в живота на едно семейство и в най-свидните детски преживявания, свързани с разказването на приказки. В романите си за тийнейджъри Ю. Спиридонова се отличава като вещ психолог, който не само разбира проблемите на юношите, но и деликатно им помага да открият своята идентичност. Диалогът с тях, в който липсват натрапливи поуки и се използва стилът и жаргонът на юношеското общуване, прави нейните книги много популярни четива за тази възраст.

Юлия Спиридонова е носителка на множество награди: национална награда Петко Р. Славейков за принос в детската литература (2010); национална награда Константин Константинов за автор на 2010; Почетен плакет на МОН за принос в българската култура; почетна грамота Аз детето (2004); национална литературна награда Перото (2015); национална награда Бисерче вълшебно (2016), Писател на годината в класацията на Столична библиотека (2016). Номинирана е за най-голямата световна награда за детска литература Възпоменателна награда Астрид Линдгрен (2017, 2018, 2019, 2020, 2021).

Произведенията на Ю. Спиридонова са превеждани на англ., мак., нем., рум., унг., фр. и чеш. ез.

Псевд.: Юлка

 

Росица Чернокожева

 

Библиографията е изготвена от Северина Георгиева

 

 

Книги от Юлия Спиридонова (Юлка)

ЗаглавиеЖанровеГодина
Гугулетата приказки1999
Приказки за гугулетаприказки2000
Любими попътечо романи2007
Кръстьо - частен детектив : в Долната земя2009
Страната на сънищата. [Кн. 1], Любими Попътечоромани2009
Тина и половина : Как се става яко гадже : Роман за тийнейджъриромани2009 (2017)
Графиня Батори : как се става разбивачка на сърцаромани2010
Графиня Батори [Електронен ресурс]романи2011
Страната на сънищата [Електронен ресурс]. [Кн. 1], Любими попътечоромани2011
Страната на сънищата [Електронен ресурс]. [Кн. 2], Кралска кръвромани2011
Страната на сънищата. Кн. 2, Кралска кръвромани2011
Тина и половина [Електронен ресурс] : как се става яко гадже : роман за тийнейджъриромани2011
Макс : всичко на максромани2012
Страната на сънищата. Кн. 3, Иглата на Лабаканромани2013
Бъди ми приятелприказки2015
Каква магия крие се в снега2015
Графиня Батори : как се става разбивачка на сърца : роман за тийнейджъриромани2016
Кронос - тоя нещастник!романи2016
Къде си, слънце2017