Янаки Петров

Янаки Петров; Държател: Янаки Петров, Личен архив
Кратка информация
Име Янаки Иванов Петров
Роден
с. Голямо Буково (Бургас)
Починал
гр. Бургас
Жанровестихотворения
ИзданияМоре, Деца, изкуство, книги

Петров Иванов, Янаки (с. Голямо Буково, Бургаска обл., 28.02.1947 – Бургас, 4.09.1999). Роден е в миньорско семейство. Завършва Техникума по морски и океански риболов в Бургас (1967) и българска филология в Софийския университет (1978). Работи като работник във флотационната фабрика към мина „Росен“ (1967) и в печатницата на Държавно военно издателство (1974), като библиотекар и като редактор в издателство „Български художник“ (1978), сп. „Деца, изкуство, книги“ (1979) и алманах „Море“ (1981–1992). Още в края на 60-те години на ХХ в. заема място в бургаските литературни среди като уважаван и харесван поет, стоящ встрани от дребните прения и честолюбивото самоизтъкване. От двата младежки литературни кръга през 70-те години там – кръжоците „Атанас Манчев“ и „Владимир Маяковски“, се ориентира към „маяковците“, без да крие симпатиите си и към „манчевци“ обаче. Член на Съюза на българските писатели.

За пръв път публикува поезия през 1960. Стихотворенията му за възрастни са събрани в стихосбирките „Лирично ято“ (1975), „Зимна птица“ (1978) и „Урокът на цветята“ (1998). Лирик на благородната простота и нравствения стоицизъм, Янаки Петров е много свързан – и творчески, и човешки, с Александър Геров, на когото посвещава едно от най-запомнящите се стихотворения от първата си книга – „Разговор с Александър Геров“.

Красивият смисъл на привидно незначителното, благородната отчужденост от социалната надпревара, размисълът върху нравственото, изборът на скромната добродетел пред блясъка на суетата, утехата на устойчивостта, интровертно обърнатата рефлексия – това са все тематични линии и умонастроения, характерни за неговия поетически свят от различни години, независимо дали едрата рамка на текстовете му ще бъде емоционално-лирична или философска, или моралистична. Неговият лирически герой най-често е самотник, открил убежище от пошлостта на конформизма и властовите игри в своя отстранен, но осмислен свят. За широката публика Янаки Петров е известен с поезията си за деца, която съставлява и по-голямата част от творчеството му. Обичани от малки и големи са книгите му „Чичо Чичопей“ (1978), от която възниква и псевдонимът му, „Африканец на комин“ (1981) с илюстрации от Георги Трифонов и много други негови творби, заредени с неподправено настроение и съпричастност към света на детството.

Носител на наградата Южна пролет за стихосбирката си „Зимна птица“ (1978) и на Наградата на Министерството на образованието за най-добра стихосбирка за деца (1981, 1989).

Негови творби са превеждани на пол., рус., словаш., срб., тур. и чеш. ез.

Псевд.: Чичо Чичопей

Елка Димитрова

 

Библиографията е изготвена от Нина Зафирова

Книги от Янаки Петров

ЗаглавиеЖанровеГодина
Зимна птица : Стихотворениястихотворения1978
Чичо Чичопей : Весели стихотворения ; Игри на думи, гатанки, скороговорки1980
Африканец на комин : Весели стихотворения и гатанки : За предучилищна възрастстихотворения1981
Ловец – храбрец : Весела приказка : За предучилищна възраст приказки1985
Къщичка с огледала : [Поема за деца]поеми1986
Приказка за Мурджо, патките и Лиса : Поемка : За предучилищна възраст приказки1987
Бягай, бягай зайче... : Весели стихотворения : За предучилищна възраст стихотворения1988
Гърне и похлупак : Стихове за децастихове1988
Rozpravka o Duncovi, kacickach a liske : Pre deti predskolskeho veku. Prekl. [от бълг. на словаш. ез.] Viera Prokesova1989
Хвърчи ли жаба? : Стихотворения за децастихотворения1992
Червеното ми конче с бяла юзда : Дет. фолклор от цял свят1992
Цветна градинка : [Стихотворения за деца]стихотворения1995
Урокът на цветята : Стихотворениястихотворения1998
Урокът на цветята : Стихотворениястихотворения1998
Отвсякъде човекът е мишена = Man is a target all over. [transl. by Silvia Michailova]1998
Лъжи с опашки : Стихотворения за децастихотворения2001
В тъмнината осветен отвътре стихотворения2012
Всеки ден да е неделя : скороговорки и гатанки за децагатанки2012
Слънчо гледа слънчогледа : стихотворения за децастихотворения2012
Високосна сянка : избрани стихотворения и размислистихотворения2012
Чичо Чичопей стихотворения2015